دفتر رسانه‌ای دولت امارات در ابوظبی روز جمعه ۲۵ اردیبهشت از طرح جدید این کشور برای شتاب‌بخشی به احداث یک خط لوله نفتی خبر داد. هدف از این پروژه، دو برابر کردن ظرفیت صادرات نفت از طریق بندر فجیره تا سال ۱۴۰۶ است تا توانایی این کشور برای انتقال انرژی بدون نیاز به عبور از تنگه هرمز به شکل چشمگیری ارتقا یابد. شیخ خالد بن محمد بن زاید، ولیعهد ابوظبی، در نشست کمیته اجرایی شرکت ملی نفت ابوظبی (ادنوک) بر ضرورت تسریع در اجرای پروژه «غرب به شرق» تاکید کرد. طبق پیش‌بینی‌ها، این خط لوله که اکنون در مراحل ساخت قرار دارد، تا سال ۱۴۰۶ به بهره‌برداری خواهد رسید.

این تصمیم در شرایطی اتخاذ شده که انسداد تنگه هرمز توسط ایران، در واکنش به اقدامات نظامی آمریکا و اسرائیل، عرضه حدود یک‌پنجم نفت جهان را با اختلال مواجه کرده است. این وضعیت منجر به جهش قیمت انرژی در بازارهای جهانی، سهمیه‌بندی سوخت در برخی مناطق و افزایش نگرانی‌ها درباره تورم و رکود اقتصادی شده است. در حال حاضر، خط لوله «حبشان-فجیره» با ظرفیت انتقال ۱.۸ میلیون بشکه در روز، ابزار اصلی امارات برای صادرات از سواحل دریای عمان محسوب می‌شود.

امارات و عربستان تنها تولیدکنندگان حوزه خلیج فارس هستند که از زیرساخت‌های لازم برای دور زدن تنگه هرمز برخوردارند. در حالی که کشورهایی نظیر عراق، کویت، قطر و بحرین همچنان به این آبراه وابسته‌اند، عربستان ظرفیت خط لوله «شرق به غرب» خود را به ۷ میلیون بشکه در روز رسانده تا حدود ۶۰ درصد از صادرات پیش از جنگ خود را حفظ کند.

اعلام خبر تسریع این پروژه تنها دو هفته پس از خروج امارات از سازمان اوپک صورت گرفت؛ اقدامی که ابوظبی را از محدودیت‌های سهمیه‌بندی این سازمان رها می‌کند. ادنوک در نظر دارد ظرفیت تولید خود را تا سال آینده به ۵ میلیون بشکه و در نهایت به ۶ میلیون بشکه در روز برساند. بر اساس گزارش‌ها، ظرفیت تولید این شرکت در اردیبهشت ۱۴۰۴ به ۴.۸۵ میلیون بشکه رسیده بود، اما پس از بسته شدن تنگه هرمز، میزان تولید واقعی امارات به کمتر از نصف کاهش یافته است.

بندر فجیره که اکنون نقشی حیاتی در امنیت غذایی و انرژی امارات دارد، پیش از این هدف حملاتی قرار گرفته که امارات مسئولیت آن را متوجه ایران دانسته است. با توجه به تهدیدات موجود، گزارش‌ها نشان می‌دهد که برخی نفتکش‌ها برای انتقال ذخایر محبوس در خلیج فارس، با خاموش کردن سامانه‌های ردیابی از تنگه هرمز عبور کرده‌اند تا از حملات احتمالی در امان بمانند.