آژانس بینالمللی انرژی: نشانههای مثبت از افزایش تقاضای جهانی برای نفت
آژانس بینالمللی انرژی: نشانههای مثبت از افزایش تقاضای جهانی برای نفت

آژانس بینالمللی انرژی در تازهترین گزارش خود میگوید که همزمان با کاهش محدودیتهای قرنطینه، تقاضای جهانی نفت بیشتر از پیشبینیهای قبلی خواهد بود.
این نهاد بینالمللی روز پنجشنبه، ۲۵ اردیبهشت، در سایت رسمی خود اعلام کرد انتظار میرود تقاضای جهانی روزانه برای نفت در سه ماهه دوم سال جاری به خاطر شیوع کرونا و قرنطینه گسترده در جهان ۱۹.۹ میلیون بشکه بیشتر از دوره مشابه در سال گذشته باشد.
آژانس در گزارش ماه گذشته خود این رقم را ۲۳.۱ میلیون بشکه پیشبینی کرده بود، اما در گزارش جدید میگوید افزایش تقاضای نفت کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، همچنین کاهش محدودیتها باعث شده که پیشبینی آژانس از میزان تقاضای جهانی نفت مقداری افزایش یابد.
آژانس همچنین میگوید انتظار میرود در کل سال ۲۰۲۰، تقاضای جهانی روزانه نفت ۸.۶ میلیون بشکه نسبت به پارسال کاهش یابد. در گزارش قبلی این رقم ۹.۳ میلیون بشکه پیشبینی شده بود.
در پی شیوع کرونا، حدود نیمی از مردم در جهان قرنطینه شدند و فعالیت بخش حمل و نقل، خصوصا شرکتهای هواپیمایی به شدت کاهش یافت، موضوعی که به کاهش چشمگیر تقاضای جهانی نفت و در پی آن سقوط قیمت نفت منجر شد.
بیشتر در این باره:
ادامه کاهش بهای نفت؛ قیمت هر بشکه نفت برنت به زیر ۲۰ دلار رسید
ماه گذشته در حادثهای بیسابقه برای مدت کوتاهی حتی قیمت نفت آمریکا برای تحویل در ماه میلادی کنونی مه به منفی ۳۷ دلار رسید. این یعنی فروشندگان نفت نه تنها پولی از بابت فروش نفت نمیگیرند، بلکه ۳۷ دلار به ازای هر بشکه میدهند تا مشتریان این محمولهها را گرفته و مسئولیت انتقال یا انبار کردن آن را بر عهده بگیرند.
هم اکنون قیمت نفت آمریکا برای تحویل در ماه ژوئن ۲۶ دلار و ۶۱ سنت است که بیش از ۵ درصد نسبت به روز گذشته افزایش نشان میدهد. قیمت نفت برنت نیز به بالای ۳۰ دلار رسیده است.
قیمتهای نفت بعد از توافق اوپک و کشورهای همپیمان به رهبری روسیه برای کاهش تولید روزانه ۹.۷ میلیون بشکه در ماههای مه و ژوئن دوباره مقداری افزایش یافت.
آمریکا، کانادا و برخی دیگر از تولیدکنندههای نفت نیز متعهد شدهاند تولیدشان را کاهش دهند.
آژانس میگوید انتظار میرود در ماه جاری، مه، تولید روزانه نفت در جهان ۱۲ میلیون بشکه کاهش یابد و به ۸۸ میلیون بشکه برسد.
عربستان اعلام کرده که برای ماه آینده داوطلبانه دوباره یک میلیون بشکه از تولید خود خواهد کاست و برخی کشورهای عربی خلیج فارس نیز میگویند بیشتر از تعهدشان کاهش تولید انجام میدهند. بدین ترتیب انتظار میرود ماه آینده تولید جهانی نفت باز هم کاهش یابد.
سرازیر شدن حجم عظیمی از نفت مازاد در بازار نه تنها باعث افت قیمت نفت شده، بلکه ماه گذشته میزان ذخیره نفت در تاسیسات خشکی کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی بیش از ۶۸ میلیون بشکه نسبت به ماه مارس افزایش یافت و به ۲ میلیارد و ۹۶۱ میلیون بشکه اوج گرفت.
همچنین ذخیره محمولههای نفتی بدون مشتری در نفتکشها نیز با افزایشی نزدیک ۱۰ میلیون بشکهای به حدود ۱۲۴ میلیون بشکه رسید.
آژانس میگوید احتمالا شمار شهروندان جهان که به خاطر قرنطینه مجبور به ماندن در خانه هستند، از چهار میلیارد نفر در حال حاضر به ۲.۸ میلیارد نفر در پایان ماه جاری کاهش یابد و این موضوع به افزایش تقاضای نفت منجر شود.